13 de febr. 2007

Llibres del 2006

Per posar ordre i tenir constància escrita de les meves lectures anuals, faig un repàs de les novel·les que vaig llegir al llarg del 2006. Crec que me'n deixo alguna al tinter, però ja sortirà quan vulgui.

1- Suite francesa, d'Irène Némirovsky > emotiva història ambientada a la segona Guerra Mundial, i narrada en temps real per l'autora, víctima de la persecució nazi.

2- La ciutat invisible, d'Emili Rosales > una història màgina i poètica, contemporània i històrica, que combina els problemes d'un marxant d'art català d'avui dia, amb la descripció del projecte històric de Carles III de crear una ciutat reial a Sant Carles de la Ràpita, a imatge de Sant Petersburg. (Autografiat)

3- El complex de Di, de Dai Sijie > una delirant novel·la ambientada a la Xina actual, on el psicoanàlisi i el surrealisme oriental es mesclen fins al punt que m'ha fet creure que mai podré entendre la manera de pensar xinesa ni l'humor groc.

4- Calaveres atònites, de Jesús Moncada > una casualitat em va permetre descobrir Moncada i el seu univers mequinensià, a través d'aquesta novel·la entranyable on tots els personatges són irrepetibles, però a la vegada comuns a tots els pobles.

5- Bogeries de Brooklyn , de Paul Auster > una preciosa història de persones, persones de Brooklyn, de Nova York, de qualsevol ciutat actual, cadascuna amb els seus dubtes, les seves pors, les seves casualitats, les seves passions i els seus projectes vitals.

6- La dona a la finestra, de Vicenç Villatoro > Dues històries paral·leles: l'una, al Born de l'Onze de Setembre de 1714. L'altra, a Barcelona i a Nova York l'11/09/ 2001. (Autografiat)

7- La catedral del mar, d'Ildefonso Falcones > infumable còpia d' Els pilars de la terra, de Ken Follet, en aquest cas ambientada en Barcelona i centrada en la construcció de l'església de Santa Maria del Mar.

8- Camí de sirga, de Jesús Moncada > segona incursió en l'univers de Moncada. Una joia per disfrutar a mossegades, gaudint de la musicalitat de totes i cada una de les frases, que es basen en els records dels personatges inoblidables que habitaven l'antiga Mequinensa.

9- The curious incident of the dog in the night-time, de Mark Haddon > profunda i senzilla a la vegada, permet entendre com actua la ment d'una persona autista, i alhora emocionar amb el sentiment que és capaç de transmetre, tot i la seva patologia.

10- Mauricio o las elecciones primarias, d'Eduardo Mendoza > L'autor de l'adorable Sin noticias de Gurb torna a l'estil seriós, escrivint la insulsa història d'un dentista que és temptat per entrar a la maquinària electoral del Partit dels Socialistes de Catalunya.

11- Tales of the unexpected, de Roald Dahl> Recull d'històries increibles, totes perfectament elaborades, plantejades, desenvolupades i tancades, totes amb un punt de misteri, humor i sorpresa final.

12- Tor, tretze cases i tres morts, de Carles Porta> reportatge periodístic novel·lat, que narra la investigació de tres estranyes morts a un poble pirinenc dividit per la possessió d'una muntanya, on els pocs veïns que hi queden viuen amb la por al ficada al cos.

13- Ulls de falcó, de Josep Maria Loperena > història inspirada en la figura d'un famós maqui durant la dictadura franquista, i en les investigacions i repressions policials que van conduir a la detenció i mort del Face, el maqui anomenat Ulls de falcó.

14- Todos los nombres, de José Saramago > Màgica i inquietant, narra l'aventura d'un funcionari del registre civil d'una ciutat desconeguda, que s'obsessiona per conèixer en persona la dona de carn i ossos que hi ha darrera d'una fitxa trobada per atzar al Registre.






2 comentaris:

dru ha dit...

he de reconèixer que vaig començar "el complex de Di" però el vaig haver de deixar a la meitat perquè, sincerament, m'interessava ben poc la història i l'anava oblidant a mida que la llegia. Lectura amnésica.
i d'E curiós incident del gos a mitja nit" he de dir que m'encanta que els dies siguin bons o dolents en funció de quants cotxes vermells creuen pel carrer.
i punt.

El veí de dalt ha dit...

Tengui el 2, 4 7 i 8. Pendents la resta